Det er ca. 4% som blir liggende i seteleie frem mot fødsel. Manuell snuing av sete til hodeleie gjøres sjeldent på sykehusene nå for tiden. Ganske mange får derfor innvilget keisersnitt ved fødsel når der foreligger seteleie.

Av Kristin Krogstad, jordmor og akupunktør

Visste du at akupunkturbehandling sammen med Moxa behandling kan hjelpe mange babyer til å snu seg til riktig leie?
Dette er en skånsom metode som ikke innebærer noen grad av bivirkninger.
Siden jeg er både jordmor og akupunktør, vil jeg naturligvis sjekke leie hos babyen før vi går i gang med behandlingen.
Når dette er gjort, settes noen små punkter på lilletærne. Videre bruker jeg Moxa (kinesisk burot) på samme akupunktur punkt. Du og din partner gis videre opplæring i hvordan behandle videre med moxa hjemme.

Min erfaring med denne behandlingen er at de fleste babyer snur seg, hvis de kan snu seg. Best resultater er det ved uke 34-36, før barnet har festet seg langt nede i bekkenet. Men kan også forsøkes senere.

 Akupunktur og seteleie
Diverse forskning er gjort på å snu sete med akupunktur og Moxa. De fleste er kinesiske studier hvor man erfarer at ca 70-90 % snur seg til hodeleie – se forskningen her.

Ta gjerne kontakt om du har flere spørsmål

Relaterte innlegg