Av Kristin Krogstad, jordmor og akupunktør

Smerter i korsrygg er noe mange gravide opplever i varierende grad, særlig i de siste månedene av svangerskapet. Livmoren har blitt tung og stor og ryggen får litt å bære. Dette er selvfølgelig ikke en fullverdig forklaring, men allikevel logisk med tanke på hvor fort du legger på deg i løpet av et svangerskap. Og en del skal du legge på deg også (8-12 kilo er vanlig , og noen ganger mer).

Den hormonelle påvirkningen av blant annet hormonet relaxin i svangerskapet gjør leddbåndene i bekkenet mer elastiske og dermed gir det bedre plass i bekkenet til barnets nedtrenging.
Noen får smerter i ileo sacral leddet, og/eller ved symfyse benet, ved at det oppstår gnissninger eller ustabilitet ved ben endene.
Noen kvinner kan også få isjas lignende smerter. Da er trykket på isjas nerven og man kan kjenne strålende smerte nedover bena og ut i store tåen.

Hva som er hva, korsrygg eller bekken, er ikke like lett for deg å bedømme kanskje. Mange får henvisning til fysioterapeut av legen sin, eller til kiropraktor og lignende.

Akupunktur og bekkenplager og korsryggsmerter
En god del kvinner har hjelp av akupunktur mot bekkenplager og korsryggsmerter. Nålene settes ut fra hvor du har vondt og du kan få opplæring i hva du selv kan gjøre for å redusere smertene/ubehaget. Ofte kommer smertene etter at man har vært i ro, gjerne nattestid og det kan være vanskelig å snu seg om natten.
Behandling gis 1-2 ganger per uke inntil bedring. Noen responderer raskt på behandlingen, andre behøver å gå regelmessig i svangerskapet – opplever vi.

Forskning på bekken og korsryggsmerter og akupunktur
Forskning på bekken og korsryggsmerter hos gravide viser også interessante resultater:

En oversiktsstudie om akupunktur for bekken og ryggsmerter hos gravide (Pennick 2007) oppsumerer at akupunktur for bekken og korsryggsmerter i graviditet synes å ha effekt i tillegg til standard behandling.

8 studier a 1305 kvinner (Cochrane Database of Systematic Reviews 2005): her ser man på ulike behandlingsmetoder i forhold til kors rygg og bekkenplager hos gravid b.l.a akupunktur satt opp mot standard behandling. Sammendrag: For kvinner med smerter i nedre del av rygg var akupunktur bedre enn standard pleie alene. Det ble rapportert mindre bruk av medikamenter i akupunktur gruppene.
Kilde: akupunktur.no

 

Relaterte innlegg