For de fleste er  våren en stor glede, men for ca 900.000 nordmenn som lider av pollenallergi er denne tiden på året ikke like hyggelig. I likhet med mange andre akupunktører ser vi på klinikken mange pasienter hvert år som har pollenallergi. Pollenallergi er faktisk en av de vanligste tingene vi møter på i vår klinikk utenom infertilitet, gravide, kvinneplager ,muskel og skjelettplager , hodepine og slitenhet.

Under kan du lese litt om hvordan tradisjonell kinesisk medisin (TCM) ser på pollenallergi, forskning på akupunktur og pollenallergi og kryssreaksjoner. Du kan også lese om behandling av barn med pollenallergi og råd om livsstil og kostthold og egenbehandling med akupressur.

Allergi oppstår fra et hypersensitivt immunsystem. De vanligste symptomene er kløe i øyne, tett eller rennende nese og nyseanfall. Enkelte blir også veldig slitne og noen får tett pust. De vanligste pollensortene vi reagerer på er bjørk, or, hassel, gress, burot.

Akupunktur ved øre-nese og hals plager
Akupunktur kan være et fint supplement til medisiner for de som er sterkt plaget av øre- nese og hals plager. I kinesisk medisin er strategien bak behandlingen å lette de akutte symptomene underveis i pollensesongen og samtidig gjøre noe med roten til plagene utenom sesongen.

Hva trenger vi å vite om din allergi?
Når vi skal behandle pollenallergi hos den enkelte er det viktig for oss å vite når allergien startet. Har du hatt det som barn, kom det etter at du har fått barn selv, etter noen stressfulle år eller etter store endringer? Videre må vi vite litt om hvordan immunforsvaret ditt er og hvilke symptomer du har. Blir du lett forkjølet, har du astma? Og i tillegg trenger vi å vite litt om andre helsemessige faktorer som stress, søvn, diett osv. Denne informasjonen er viktig for at vi skal finne riktig diagnose og behandling. Puls og tungediagnose brukes også.

TCM (Tradisjonell kinesisk medisin) og pollenallergi
Symptomene på pollenallergi er relatert til underliggende ubalanser i energisystemet som involverer det vi i TCM bruker benevnelsen deficiency of lung og kidney defencive qi system på.
Vi skiller også her mellom sesong relatert – og kronisk allergisk rhinitt.

Ved sesongrelatert allergisk rhinitt behandler vi symptomene som vi kaller vind-kulde (nysing, rennende nese, tett nese, litt hodepine) og vind-hete ( nysing, rennede nese, kløe i hals, kløende røde øyne og litt tørste).

Før eller etter sesongen behandler vi årsaken til plagene. Noen har også ekstra symptomer som at de blir lett forkjølet, kronisk hoste, astma mm. Andre igjen er plaget med mye slim i nese og bihuler, slitenhet eller problemer med fordøyelsen, noe som også er en ubalanse i energisystemet. Stress, frustrasjoner og irritasjoner er for enkelte en medvirkende faktor.
Ved kronisk rhinitt behandles symptomer og årsak samtidig.

Forskning på akupunktur og pollenallergi
I denne artikkelen (http://www.ajk.no/2009/01/behandling-av-pollenallergi-med.html)  kan du lese hva WHO har skrevet om allergisk rhinitt og akupunktur. Du kan også lese om en stor Tysk studie på akupunktur og allergisk rhinitt der over 5000 personer deltok.
Du kan også lese forskningsrapportene som Journal of Chinese Medicin har laget en oversikt over her.

Kryss reaksjoner
Ca 70% som har pollenallergi opplever ubehag når de spiser visse typer mat og frukt og grønnsaker. Dette skyldes en kryssreaksjon mellom allergener i pollen og i frukt/grønnsaker. Årsaken er at de allergifremkallende stoffene i pollen(proteiner) ligner på proteiner i maten. For en oversikt over alle kryssreaksjoner les mer på astma og allergiforbundet sine hjemme sider.

Selvhjelp og overlevelsesstrategier
• Ikke utsett deg for mer pollen enn du må, følg med på pollenvarslene pollenvarslene. og hold vinduer lukket i den verste sesongen.
• Legg feriene til pollenfattige områder og om du er sterkt plaget legg inn en ekstra ferieuke til pollenfrie områder
• Rengjør ofte
• Ikke heng klær til tørk ute. Må du henge noe ute eller lufte gjør det på kvelden da er spredningen minst.
• Vask håret før du legger deg og bytt putetrekk ofte
• Forsiktig med trening ute
• Vært obs på kryssreaksjoner fra rå frukt og grønt
• Søk forlenget eksamenstid om du er student
• Skyll øynene
• Unngå stress og få nok søvn
• Neseskylling (nesehorn)
Bruk en neseskyller for skylling av nesens slimhinner hver dag i pollensesongen. Kan kjøpes på apotek.

Kosthold og pollenallergi
På generelt grunnlag kan man si at å spise en velbalansert sunn diett holder immunforsvaret sterkt. På klinikken gir vi individuelle råd ved pollenallergi, men her følger noen tips av generell art. Husk også på kryssreaksjoner.
• Kutt ut sukker og kunstige farge stoffer og tilsetningstoffer. Enkelte har også godt av å kutte ned på raske karbohydrater.
• Melk og melkeprodukter er slimdannende, så dersom dette er en del av dine plager bør du vurdere å redusere eller unngå kumelk og andre melkeprodukter samtidig som du får behandling for dette. Men pass på kalsium inntaket. Andre kilder er f.eks bladrike grønnsaker, mandler, sardiner, tørket fiken
• Velg økologisk når du kan
• Spis mye grønnsaker og annen mat med mye næring,
• Pass på at fordøyelsen fungerer

Akupressur ved pollenallergi
En annen mulighet for å lette symptomene er akupressur. Det vil si å trykke på akupunkturpunktene. Noen få av de vanligst brukte akupressur punkter for å lette allergiplager er bl2,li20,lu7 og li4. Skal ikke benyttes av gravide. På klinikken viser vi deg hvor punktene sitter og hvordan og hvor lenge du skal trykke på de.

Barn og ungdommer med pollenallergi.
Vi behandler barn og ungdom med pollenallergi. Hos mindre barn (under syv år) er det nok å ta nålen inn og ut. Hos barn som er eldre enn 7 år, lar man gjerne nålene stå i en kort stund. Vi bruker lysakupunktur dersom barnet ikke ønsker nåler og det er totalt smertefritt. Diagnosene på pollenallergi hos barn avviker noe fra voksne.

Forebygging er den beste medisin
Begynn dine akupunkturbehandlinger før symptomene dukker opp. Om de allikevel plager deg allerede, begynn behandlingen så snart som mulig for best resultat.

God vår!

 

Relaterte innlegg