Tips til å takle bekymringer

Når bekymringene tar over

Bekymring har en positiv funksjon. Den ber oss om og ta en kikk på fremtiden og se hva som kan gå galt, slik at man kan ta de forhåndsreglene som er mulig å ta. Problemet er hvis bekymringene ikke roer seg når de mulige forhåndsreglene allerede er tatt og bare fortsetter å spinne på alt som kan gå gale om og om igjen. Da kaller vi det gjerne ruminering. Et godt norsk ord for kan oversettes som grubling eller tankespinn. Kanskje har du opplevd at du  tenker om og om igjen på noe uten at men egentlig får gjort noe, eller kommer noen vei.

Hvem har vel ikke kjent hvordan bekymringen kan gjøre en motløs?

Man går egentlig bare i en ring og blir mer og mer motløs. Da kan bekymringene lett virke overveldende, og man kan føle seg hjelpeløs. Ofte kan angsten komme, og for mange kan bekymringene faktisk holde angsten unna så lenge de fortsetter å gruble rundt problemene. Men i realiteten er det omvendt.

I noen tilfeller kan man også føle det som om at hvis man ikke tenker på hva som kan gå galt hele tiden, så vil det øke sjansene for at det går gale.