Stress og fertilitet

Er det noen av dere som prøver å bli gravide som ikke har lurt på om stress påvirker fertiliteten?

Å optimalisere sitt fertilitets potensiale gjennom livsstilsfaktorer som riktig kosthold, trening, vekt osv kan ha stor effekt på det reproduktive systemet.

Men hva med stress?

Linken mellom stress og fertilitet er ikke helt klar, men i  kinesisk medisin er vi overbevist om at stress påvirker oss. Ikke at vi kan si at det kun er stress som gjør at man ikke blir gravid. Ofte er det komplekst.  Men vi ser på kropp og sinn som en helhet, og begge påviker oss.

Vestlig sett har det ikke blitt endelig konkludert når det gjelder stress og fertilitet.
Det meste av forsknings fokuset innen fertilitet har vært på medisinske og kirurgiske løsninger. Men litt har man kikket på stress også. En av studiene er gjort i Danmark, les om den her.
Man har lenge ikke visst hva som kommer først. Infertilitet eller den stressende situasjonen alle opplever når man ikke blir gravid.

Allen Morgan, MD, director i Shore Institute for Reproductive Medicine in Lakewood, N.J sier følgende: «What we do know now is that when stress-reduction techniques are employed,  something happens in some women that allows them to get pregnant when they couldn’t get pregnant before,» says Allen Morgan,.

Man lurer på om stresshormonene kortisol og adrenalin spiller en hovedrolle, og at å redusere stress kan være positivt for proteiner i livmorslimhinnen som er involvert i implantasjonen. Les mer her.

Nå vet man  at infertilitet er en av de mest stressende hendelsene i en persons liv. Og stress og ofte engstelse og depresjon bidrar til noen tilfeller av infertilitet. Spesielt har man kunnskap om depresjon og infertilitet.

Hvordan redusere effektene av stress?

En av de mest prøvde måtene å redusere emosjonelt og fysiologiske effekter av stress er meditasjon, mindfulness, visualisering, pusteteknikker og avspenning.
Det er masse god dokumentasjon på disse metodene. Mindfulness meditasjon er en av metodene Herbert Benson ved Harvard University bruker for å indusere Relaxation Responsen (1) som er motsatsen til stress responsen i kroppen. Disse metodene har Alice Domar, Ph.D., brukt for å hjelpe kvinner med stress fra inferilitet. I forskning har det også vist seg å samtidig øke befruktningsratene ved ivf.(2) Ved Harvard Medical School har de utarbeidet et mind – body program spesifikt rettet mot infertilitet. 30 minutter daglig med teknikker som gir «relaxation responsen»  er inkludert.

Mindfulness and avspenningsteknikker kan være nyttige for deg dersom du går gjennom IVF behandlinger, ettersom emosjonelt og psykologisk stress kan hemme effekten av fertilitetsbehandling. (3) Men når stresset løser seg, går graviditetsratene opp. Jeg ser også at mennesker generelt i dag ofte kan ha behov for teknikker for å redusere stress og for indre ro. Om man sliter med å bli gravid eller ikke.

Hvordan lære seg teknikkene?

Kom til akupunktur hvis det er noe for deg. Du kan også lære deg mind-body teknikkene hjemme i din egen stue. Når og hvor du vil. I forskningen over fant de at 30 minutter daglig med teknikker som gir avspenningsresponsen i kroppen var nok.

Her er hva du kan gjøre:

I alle disse online kursene lærer du det du trenger for å stresse ned.

Vil du ikke gå for mind-body programmet, meld deg på mailinglista nederst og få mine gratis tips.

Har du akkurat begynt å prøve?
Da kan du inkorperere mind/body teknikker i ditt liv og kanskje unngå unødvendig spenninger og stress

Er du i gang med behandlinger som ivf eller har dere forsøkt i lang tid ?
År eller måneder med prøving, kanskje med medisiner, behandlinger, den deprimerende nedturen, ubehag, psykologiske berg og dalbanen, håp og frustrasjoner kan føre til depresjoner og engstelse.
Relaxation responsen og andre teknikker kan være nyttige for å håndtere stresset.
Praktiserer du det daglig, så kommer du gjennom dagen med mer ro, balanse og med reduserte spenninger på kjøpet.

Med pust, ro og optimisme på dine vegne,

Jorunn

Ta gjerne kontakt med oss på telefon 22 200 100 eller e-post om du lurer på noe.

Se også vår online booking!

Varmt velkommen!

 

Relaterte innlegg