Sliten?

Energilagrene tømmes noen ganger fortere enn de fylles. Det kan gå ut over humør og energinivå, kanskje spesielt i mørketiden.

Veldig mange som kommer til akupunkturbehandling, kommer fordi de er slitne og mangler energi. De mangler overskudd til å få gjort de tingene de ønsker og føler seg totalt tappet når dagen er over. Jeg ser ofte at dette blir en vond sirkel hvor mangelen på energi gjør at man heller ikke føler overskudd og glede. Man blir ofte nedtrykt og føler seg smådeprimert.

Disse pasientene har ofte stor glede av akupunktur. De opplever at energien begynner å komme tilbake, og med energien kommer ofte et overskudd til å føle seg vel og glad og man får krefter til å gjøre litt andre ting i hverdagen enn bare plikter. Mange begynner også etter hvert å trene noe som igjen gir ytterligere energipåfyllelse.

Hva skjer når man plutselig går tom?
For å føle seg vel og glede seg over det hverdagen har å by på, må man ha tilstrekkelig med energi. Jeg bruker å sammenligne energien vår med en tank eller en beholder som man har til rådighet. Noe av denne energien har man fått utlevert i starten på livet i form av arvelige egenskaper og konstitusjon. Her har vi ulike styrker og svakheter fra fødselen av.

Resten av denne ”beholderen” påvirkes av måten vi lever på og hvordan livet farer med oss. Noen ganger lever vi slik at vi kun tapper energi over tid. Det kan være perioder med ekstra mye jobbing (både fysisk og mentalt), mye emosjonelle påkjenninger, sykdom over lengre tid, uregelmessige måltider, mye usunn mat eller stress rundt måltider. Alle disse tingene kan tappe oss. Hvor mye vi føler at det tapper oss, kommer an på hvor lenge vi har hatt det slik og hvor mye vi har å gå på i utgangspunktet.

Mange blir overasket over at det kan ta tid å komme seg igjen etter en slik periode. En liten uke hvile eller sykemelding er ofte ikke tilstrekkelig dersom man har arbeidet hardt eller vært under stress i lang tid. Her kan akupunktur være en god hjelp til å komme seg igjen fortere.

Gjennom samtale, måling av kvalitet og kvantitet på pulsen og andre tegn, kan vi som akupunktører finne ut hvor i kroppens energiproduksjon det svikter. Når man så har funnet ut hvor det svikter, velger man akupunkturpunkter som styrker nettopp denne energien.

Mange blir overasket over hvor fort man kan kjenne at noe energi er på vei tilbake. Sammen med energien forteller mange at humøret bedrer seg. Da kan man etter hvert også få lyst til å begynne å trene og å spise mer riktig. En viktig del av behandlingen blir også å få råd om hva man kan gjøre for å unngå at dette kommer igjen.

Relaterte innlegg