Akupunktur og vonde knær

Mange i Norge sliter med slitasjegikt i knærne. Man finner naturlig nok denne lidelsen hyppigst hos mennesker i aldersgruppen fra 40- 50 år

Mange i Norge sliter med slitasjegikt i knærne. Man finner naturlig nok denne lidelsen hyppigst hos mennesker i aldersgruppen fra 40- 50 år og oppover. Slitasjegikt er en tilstand der leddbrusken blir mer og mer slitt og til slutt mister sin funksjon.

Leddbrusken fungerer som en slags støtpute ved å absorbere trykket når vi står eller beveger oss. Når brusken slites ned, vil beinflatene etter hvert komme i direkte kontakt. Dermed øker skaden på leddet og dette kan være svært smertefullt. Bevegeligheten i knærne vil også reduseres og det kan også oppstå hevelse.

På mange måter kan vi se på brusken som et stykke svamplegeme som får næring fra leddvæsken og gir tilsvarende fra seg brukt væske når man har brukt leddet. En slitt brusk kan på mange måter går sammenlignes med en brukt svamp. Den blir stivere enn normalt og har nedsatt evne til å trekke til seg leddveske.

Slitasje i forskjellige stadier

Slitasjeproblemer i knær går gjennom flere stadier. I starten kan mange oppleve smerter og stivhet bare i det man skal til å bevege seg , men disse symptomene forsvinner etter som man er i gang.

Etter hvert som symptomene utvikler seg kan man få mer og mer plager jo lengre man går. Deretter vil man gjerne komme i en fase der man kjenner smerter når man også er i ro. Blir det ekstra ille får man også nattsmerter. Det er gjerne i det dette stadiet man blir operert.

Kan akupunktur hjelpe på slitasje da ?

Man skulle tro at det ikke er så mye å gjøre med slitte knær annet enn å gå på smertestillende medikamenter, få fysikalsk behandling eller gjennomgå kirurgi. I den senere tid er det fler og fler som oppsøker også akupunktører for samme problemstilling.

Kineserne har hatt lange tradisjoner med å behandle slitasjeproblemer og i Vesten har vi sett at flere tyr til det samme. Eksperter i dag ønsker å utsette operasjon så lenge som mulig.

Når knærne blir slitte vil som sagt bevegeligheten redusert. Akupunktur benyttes heller ikke i et slikt øyemed men rettes mer mot smerte og sirkulasjon. Behandlingen lar seg derimot lett kombinere med egeninnsats og for eksempel fysikalsk behandling.

Ønsker du å bestille en time?

Bestill nå

Thorvald

Thorvald er 65 år og har fått konstantert betydelig slitasje i begge knær. Han hadde i starten mest smerter i det samme han begynte å gå , men smertene forsvant den gangen når han satte seg i bevegelse. De kom
imidlertid tilbake når han gikk over lengre strekninger. Dette plaget ham fordi han elsker å gå tur og han syntes han fikk redusert livskvalitet.

Thorvald har etter hvert begynt å ta mer hensyn til slitasjeproblemene enn han gjorde før. Han får blant annet regelmessig fysikalsk behandling og han har også begynt å gå med krykker når han skal gå turer. Dette gjør han for å avlaste knærne for unødig belastningen .

I tillegg har han kjøpt seg en slynge som han har montert hjemme og som han trener daglig med. Slyngen gjør at han kan bevege knærne uten at det blir for stor påkjenning for knærne.

Thorvald har blitt forespeilet at han bør skifte knærne sine med proteser om noen år, men han er blitt rådet til å utsette dette så lenge som mulig av ortopeden sin.  For Thorvald medførte det en klar ny hverdag. Han har ikke så intense smerter som før og han føler at han går bedre.

Han vet at problemet ikke er løst og at slitasjen er der enda, men han har fått en utsettelse på operasjon og
også har klart å redusere medisin forbruket sitt drastisk.

Det kan være mange målsettinger med behandling. Selvsagt vil de fleste ønske å bli kurert, men det er også en god målsetting å dempe smerte, bedre søvn og slippe å bruke for mange smertestillende medisiner. Slik var det for Thorvald.

Ikke alle oppnår det å bli helt friske, men å redusere smerter og minske forbruket av smertestillende medikamenter kan være god nok grunn til å prøve denne type behandling.

Har du spørsmål om hvordan vi kan hjelpe, eller ønsker å bestille time

Ring nå

Les mer og akupunktur ved andre muskel og skjelettplager

Velkommen !

Kontaktsskjema

  • Dette feltet er for valideringsformål og skal stå uendret.

Relaterte innlegg