Sover du dårlig?

Søvnløshet eller problemer med å få sove er noe mange sliter med og dette er noe vi behandler mye på klinikken. Det finnes mange forskjellige årsaker i kinesisk medisin til at man sover dårlig. Og de ulike «typer» søvnløshet krever ulik behandling

Her er noen eksempler på ulike problemstillinger vi ser:

Innsovningen kan være spesielt vanskelig for deg som grubler og tenker mye. Kanskje har du også dårlig hukommelse, blir lett trøtt og sliten og enkelte har også dårlig apetitt.

Eller kanskje er du typen som sover veldig lett og våkner mange ganger i løpet av natten, snur og vender på deg og faller sjelden i dyp søvn?
En annen variant er de som forteller at de føler seg lett irritable og har vanskeligheter med å falle til ro. Når de først sover er det sjelden en dyp søvn.

Noen har døgnrytme forstyrrelser, den indre biologiske rytmen fungerer ikke og man våkner opp tidlig.
Nå i mørketiden når vi blir eksponert for lite dagslys kan dette være ekstra plagsomt. Nivået vårt av serotonin (et viktig kjemisk stoff som kroppen produserer for å overføre nervesignaler) er lavere i denne årstiden. Lave nivåer av serotonin er kjent for å påvirke følelsen vi har av glede og har vist seg å kunne være medvirkende årsak til depresjoner og nedstemthet og dermed også gi søvnvansker.

Akupunktur
Hvorfor ikke ta en prat med akupunktøren for å finne ut om du kan hjelpes? Vi vil også kunne gi deg råd i søvnhygiene. Vår erfaring er at de fleste merker ganske raskt om akupunktur kan være til hjelp for deres søvnplager. Når vi så har oppnådd bedring, kommer enkelte tilbake noen ganger i løpet av året, dersom de har kommet inn i et dårlig søvnmønster igjen.

Forskning på akupunktur og insomnia
En systematisk gjennomgang av randomiserte studier på akupunktur og insomnia i 2009, viste blant annet: At pasienter som fikk akupunktur hadde lengre og bedre søvn en de som ikke fikk noen behandling, ekte akupunktur var bedre enn sham (narreakupunktur).  Her er studien.

I en systematisk gjennomgang fra 2008 sier de at akupunktur var signifikant mer effektivt enn benzodiazepiner for å behandle insomnia, og at akupunktur ser ut til å være mer effektfull i å bedre søvn enn søvn hygiene konsultasjoner og sham akupunktur. Lovende så langt, men flere gode studier trengs. Les studien her.

Gravide kan ofte sove dårlig. En liten studie fra 2005, viser at kvinner som fikk akupunktur sov mer enn de i kontroll gruppen. Her er studien.
På klinikken opplever vi stadig at pasienter som kommer til oss for andre plager også forteller at de sover bedre.

Noen råd:
-Ikke jobb tett på leggetid, koble av med noe annet en stund før du skal legge deg.
-Unngå sene tunge kveldsmåltider.
-Trening er fint, men ikke tren for tett på leggetid.
-Redusert inntaket av kaffe og andre koffeinholdige drikker, spesielt sent på dagen. For enkelte som er sensible kan til og med kaffe på formiddagen påvirke nattesøvnen.
-Drikk te som virker beroligende som f.eks kamomille eller sove teer fra helsekosten
-Alkohol forverrer ofte søvnen for mange, selv om den kan gi tretthet
-Ta et varmt bad
-Hør på avspenningscd’er
-Enkelte syns varm melk kan fungere
-Prøv akupunktur

God Natt fra akupunktørene!

Relaterte innlegg