Akupunktur ved eggløsning

Akupunktørene ved AJK klinikken har fått opplæring av Elisabeth Stener-Victorin og anvender metoden som er utviklet ved Karolinska Institutt i Stocholm ved behandling av eggløsningsproblematikk. 

Akupunktur for å styrke eggløsning

Skrevet av Akupunktør Kristine Finkenhagen.

Mange kvinner kommer til oss for å få hjelp til å bli gravide. Det kan være ulike årsaker til ufrivillig barnløshet. I mange av tilfellene kan det være dys-regulering av eggløsning, kort lutealfase, for tynn livmorslimhinne, eller andre gynekologiske tilstander som fører til infertilitet.

Les mer om akupunktur ved uregelmessig eggløsning og menstruasjon

Akupunktur for å støtte modningen og utviklingen av eggene

Akupunkturen har som hensikt å støtte utviklingen og modningen av eggene. Hensikten vil være å øke blodsirkulasjonen til eggstokkene og livmoren. I teorien vil dette kunne støtte hormonsenteret som har som oppgave å påvirke kjønnshormonene til eggstokkene (HPO- aksen).

En god blodsirkulasjon vil i teorien  være viktig for eggkvaliteten hos kvinnen gjennom blodsirkulasjonen vil eggstokkene få tilført hormoner og næringsstoffer, og dermed forbedre miljøet i eggstokkene.

Les mer øke blodgjennomstrømning til eggstokker og livmor

Hva skjer under første konsultasjon

Det første en fertilitetakupunktør vil gjøre i konsultasjonen er å nøye kartlegge din menstruasjonsyklus og ta høyde for der du måtte være i din syklus. Som en del av kartleggingen vil akupunktøren spørre om;

  • dine blødningsdager da dette kan fortelle litt om livmorslimhinnens tilstand,
  • hvor lang din syklus er, tidspunkt for eggløsning og
  • hvor lang din lutealfase er (fasen etter eggløsning frem til forventet menstruasjon).

Om du har vært hos din lege og har tatt prøver av hormonene AMH, FSH og LH kan dette være til fordel å få vite for din fertilitetsakupunktør under kartleggingen av din sykehistorikk. Har du prøvd å bli gravid over en lengre periode, anbefaler vi at du går til din lege for en videre utredning.

Les mer Hva hvis min lege har sagt jeg har høye nivåer av FSH, kan akupunktur hjelpe meg?

Akupunktur ved eggløsning og transport av egget

Som en del av behandlingen vil akupunkturen ha som hensikt å fremme eggløsning, enten om eggløsningen er for tidlig eller for sen. Da det optimale vil være å ha eggløsning rundt dag 14- 16.

Vi anbefaler akupunktur så tett opp mot eggløsningsdagen, da hensikten ved behandlingen vil være å bistå kjønnshormonet LH å slippe egget, for deretter å sende sirkulasjon til de tynne muskelfibrene som befinner seg inne i egglederne.

Akupunktur nålens virkning på kroppen

Dette gjør akupunktøren ved å sette nåler i akupunkturpunktene som har nerverelasjoner til eggstokkene og på den måten kan dette ha en innvirkning på eggløsningen ved at dette kan regulere hormon systemet og det autonome nervesystemet. Ved å stimulere de tynne akupunkturnålene vil hudens sanseceller sende signaler inn til nervesystemet gjennom nerve forløpet fra huden og inn til organet.

I  behandlingen vil akupunktøren hos oss ta høyde for eventuelle emosjonelle stressfaktorer og dempe dette, da stress kan påvirke sirkulasjonen av fertilitetshormonene og sirkulasjonen i kjønnsorganene.

Akupunktørene ved AJK klinikken har fått opplæring av Professor Elisabeth Stener-Victorin ved Karolinska Institutt i Stocholm, metoden er utviklet og gjort flere kliniske forsøk ved behandling av eggløsning problematikk.

Akupunktur dagene etter eggløsning

Etter eggløsning anbefales akupunkturbehandlig 3- 5 dager etterpå, da det er som regel i denne perioden et befruktet egg eventuelt fester seg til livmoren. Denne behandlingen omtales som festebehandling, der målet for behandlingen vil være å opprettholde en god og stabil hormonbalanse av progesteron og østrogen, samt redusere stress.

Stresshormoner kan i enkelte tilfeller forstyrre hormonbalansen, da stresshormonet kortisol kan feste seg til «reseptorene» til progesteronet.  Noe som kan resultere i at progesteronet ikke vil binde seg, og dermed påvirke  din lutealfase.

Les mer om hvordan stress kan påvirke fertiliteten

Les mer om immunforsvarets rolle ved fertilitet

Akupunktur i lutealfasen og opprettholdelse av progesteronet

Viste du at det er folliklene som etter at egget er sluppet, danner det gule legeme. Det gule legemet har som ansvar å produsere

  • progesteron slik at livmorslimhinnen blir tykkere ut i syklusen
  • progesteron må være tilstede for at embryoet skal utvikle seg til foster.
  • det er det gule legemet som produsere progesteron frem til uke 8- 9.
  • etter uke 8- 9 vil  morkaken ta over å produsere progesteron.

På grunnlag av dette vil behandlingene som skjer både i forkant og ved eggløsning viktig for nivåene av progesteronet. Som behandling vil akupunktøren ta høyde for å opprettholde de høye nivåer av progesteron og bistå implantasjonen og støttet utviklingen av livmorslimhinnen.

Les mer om lave nivåer av progesteron og ufrivillig barnløshet

Les mer om symptomer på lave nivåer av progesteron

Skal du inn i IVF?

Dersom du skal inn i IVF, anbefaler vi akupunktur i forkant, da dette skal i teorien optimalisere din syklus og gjøre deg mer mottakelig for IVF medikamenter.

Les mer kan akupunktur hjelpe ved IVF

Viste du at:

  • Stresshormonene kan påvirke blodsirkulasjonen til eggstokkene.
  • Stresset kan blant annet få blodårene til eggstokkene å (kontrahere) trekke seg sammen.

Har du spørsmål kan du sende kontakte oss via telefon eller sende spørsmål via vårt kontaktskjema. På vår nettside kan du søke opp informasjon om kostholdstips, livsstils tips men også om fertilitet generelt.

Velkommen til oss!

Kontaktsskjema

 

 

 

 

Relaterte innlegg